Onderzoek

Door middel van onderzoek brengt Belgian Cancer Registry (BCR) zowel het aantal kankers als hun impact op mens en maatschappij in kaart. Op deze manier zoekt BCR mee naar antwoorden op de meest relevante en prioritaire wetenschappelijke vragen binnen kankeronderzoek.

De unieke databanken met nationale gegevens in het kader van kankerdiagnoses en screening vormen de basis van ons onderzoek. Daarnaast hebben BCR-onderzoekers de mogelijkheid om deze gegevens verder te verrijken, indien nodig met toestemming van het Informatieveiligheidscomité, met administratieve populatiegegevens waaronder sterftestatistieken, terugbetalingsgegevens van de verzekeringsinstellingen en minimale ziekenhuisgegevens zoals verblijfsduur en opnamedata, verpleegeenheidcode, enzovoort.

Hieronder vindt u meer informatie over lopende en afgelopen onderzoeksprojecten. Filteren is mogelijk op basis van de volgende onderzoeksdomeinen:

COVID-19 en kanker: evalueren van de impact van de COVID-19-pandemie en de daaruit voortvloeiende veranderingen in de organisatie van gezondheidszorg voor kankerpatiënten.

Kankerclusters: ontwikkelen van een systematische kankersurveillance en opsporing van clusters in Vlaanderen in het kader van de vroege opsporing van onder andere milieugerelateerde gezondheidsschade.

Kankerscreening: monitoren en evalueren van bestaande bevolkingsonderzoeken en wetenschappelijke onderbouwing van huidige en toekomstige bevolkingsonderzoeken. Meer informatie over screening en lopende bevolkingsonderzoeken vindt u hier.

Klassieke epidemiologie: beschrijven en actualiseren van zowel de incidentie, prevalentie en overleving van kanker in België als mogelijke beïnvloedende factoren.

Kwaliteit van leven: evalueren en implementeren van patiëntgerapporteerde uitkomsten en ervaringen op basis van Patient-Reported Outcome Measures (PROMs) en Patient-Reported Experience Measures (PREMs).

Kwaliteit van zorg: selecteren en berekenen van relevante indicatoren voor zorgproces en -uitkomst met focus op de aanpak van diagnose, behandeling en opvolging van kankerpatiënten. Terugkoppeling vindt plaats naar ziekenhuizen, overheden, overheidsinstellingen en burgers.

Methodologische innovatie: uitwerken en implementeren van nieuwe methodologieën om een meer gedetailleerde beschrijving van kanker binnen een populatie en van kankeroverleving te verkrijgen.

Ongelijkheden: bestuderen van de associatie tussen socio-economische en sociodemografische parameters en kanker.

Verbetering van registratiegegevens: streven naar een continue verbetering van de kwaliteit en volledigheid van kankerregistratiegegevens.
Er zijn geen resultaten gevonden voor deze zoekopdracht.